,

Slik får du et frodig og lettstelt staudebed med tidlig blomstring

Tidlige stauder skaper et frodig staudebed allerede i april-mai

Tidlige stauder skaper et frodig staudebed allerede i april-mai

I motsetning til sommerblomstene kommer staudene trofast igjen år etter år. Det er mange gode grunner til å satse på stauder. De er vakre, klarer seg godt selv, er lette å stelle og har stor prydverdi. Og ikke minst vokser de seg større og mer frodige for hvert år. Har du først etablert et staudebed, gir staudene deg mye tilbake i forhold til innsatsen du legger ned!

Stauder tilfører hagen frodighet og rik blomstring. Det finnes et utall av arter med utrolig store valgmuligheter i farger, bladformer og vokseform. Her deler jeg noen tips for hvordan du kan få et lettstelt og frodig staudebed.

Tulipaner sammen med Rørkvein, marikåpe og kattemynte, som er tidlige stauder som dekker jorden godt.

Tulipaner sammen med Rørkvein, marikåpe og kattemynte, som er tidlige stauder som dekker jorden godt

Med litt planlegging, kan du få et staudebed som blomstrer fra tidlig vår til sensommer og høst. Det gjelder å skape attraksjoner gjennom hele sesongen, slik at det stadig er noe nytt som blomstrer. Planlegg slik at jorden tidlig dekkes av bunndekkende stauder og løker, som etter hvert avløses av senere løkblomstring og større stauder som blomstrer etter tur ut over sommeren.

Sørg for at jorden i staudebedet er dekket av planter fra vår til høst. Da får du en lettstelt hage med mindre behov for luking og mer tid til å nyte blomstringen! På våren klipper du opp vissent plantemateriale og bruker det som markdekke, slik at jorden er dekket til staudene etter hvert vokser seg til.

Ønsker du i tillegg en økologisk hage er dette et godt utgangspunkt. Et bunndekke av planter vil beskytte jorden mot ugress og tørke. Når jorda er dekket av planter og dekkmateriale så mye av året som mulig, holder den bedre på fuktigheten og næringsstoffene. Det blir vanskeligere for ugresset å etablere seg og dermed blir det mindre luking på deg! I tillegg dannes det et godt klima for nyttedyrene i hagen.Tidlige stauder og løkplanter er god humlemat og gir gode skjulesteder for smådyr og innsekter.

Hosta brer ut de dekorative bladene sine gjennom et vakkkert bunndekke av forglemmegei

Hosta brer ut de dekorative bladene sine gjennom et vakkkert bunndekke av forglemmegei

I min hage har jeg planta et bunndekke av forglemmegei i staudebedet. De dekker jorda tidlig på våren og blomstrer med et hav av små blå blomster til sommerstaudene tar over. I dette bunndekket har jeg planta Hosta, prydgress og ulike vårløker som skogtulipaner, tulipaner og allium. Slik dekkes jorden tidlig og jeg sparer meg for mye luking i staudebedet. Som bonus får jeg en vakker blomstring som varer hele våren og forsommeren, for så å fortsette med staudene som blomstrer på sommeren og utover høsten.

Purpursolhatt er en praktfull sommerstaude som fint kan kombineres med tidligblomstrende stauder og løker

Purpursolhatt er en praktfull sommerstaude som fint kan kombineres med tidligblomstrende stauder og løker

Men for å lykkes med å skape et frodig og lettstelt staudebed må plantene trives! Da kan det være nyttig å ta hensyn til følgende:

Hvordan er solforholdene på stedet?
Velg solelskende stauder om du har mye sol og skyggetålende stauder om du har mye skygge. De fleste har gjerne et sted med både sol og skygge. Da kan du både velge mellom stauder som liker sol og de som liker halvskygge.

Hvilken jordtype har du?
Noen planter trives best i sandjord, mens andre foretrekker leirjord eller sur jord. Du får best resultat når plantene får den jordtypen de foretrekker.

Hvilken herdighetssone bor du i?
Når staudene du velger er innenfor din herdighetssone eller høyere, forsikrer du deg om at de tåler klimaet og spesielt vinteren der du bor. Lokale forhold som vind og saltsprøyt må også tas hensyn til.

Og til slutt: Husk å gjødsle!

Husk å ha rikelig med humlemat i hagen, spesielt tidlig på våren når humla ikke har så mye å velge mellom

Husk å ha rikelig med humlemat i hagen, spesielt tidlig på våren når humla ikke har så mye å velge mellom

Plantene trenger humla for å pollineres, men humla er dessverre trua og det blir færre og færre av dem. Du kan hjelpe humlene ved å plante vekster som humla foretrekker. Så før du drar til Hagesenteret, ta en titt på denne listen som Hageselskapet sammen med Miljøvernderpartementet har laget.

7 replies
  • Gunnhild
   Gunnhild says:

   Ja man må jo ha tid til å nyte hagen også 😉 Med litt planlegging og valg av planter som trives og dekker jorden godt, kan man la naturen gjøre litt av jobben og få en frodigere og mer lettstelt hage. Har dere flytta inn i det nye huset nå?

   Svar
  • Gunnhild
   Gunnhild says:

   Hei Amanda!
   Takk for det:) Jeg bruker hestemøkk, hønsegjødsel og brenneslevann til å gjødsle med. Er i tillegg så heldig at det en gang var stall og utedo der staudebedene mine ligger, så jorden er god i utganspunktet 😉

   Svar
 1. Elisabeth
  Elisabeth says:

  Hei!
  Vi holder på å planlegge staudebed rundt huset (sveitservillaen er 11x22m og 12 m høy) . Lurer på hvilken dybde du anbefaler på bedet, og om det er greit estetisk å ikke ha bed på hjørnene, bare på kort- og langsidene av huset? Huset står på en liten forhøyning, slik at på østsiden av huset er det en stor skråning (2,5-3 m høy og 40 m lang) som vi også tenker å ha staudebed på. Tror du det er overkommelig med så mye staudebed for to småbarnsforeldre som har verken tid eller grønne fingre? Eller er det bedre å anlegge buskbed? Evt hva slags type planter vil du anbefale til staudebed og/eller buskbed? Vi bor i Vestfold, og har gode solforhold.

  Svar
  • Gunnhild
   Gunnhild says:

   Hei Elisabeth!
   Først vil jeg bare si at dette høres fint ut, sveitservilla og staudebed hører godt sammen. Gamle stauder, såkalte oldemorstauder, vil kle huset og harmonere med husets stil. Eksempler på gamle stauder er liljer, revebjelle, ridderspore, peon, hjelm, floks, akeleie, roser, astilbe, bergenia, fredløs, iris, asters og nellik.

   Når det gjelder spørsmålet ditt om bed rundt huset, ville jeg latt bedet gå rundt hjørnene. Det gir et roligere visuelt inntrykk enn å dele opp etter langside og kortside. Det er også mer spennende å se på og gir en rikere hageopplevelse, fordi man får en smakebit av hva som skjuler seg rundt hjørnet. Lag bedet bredt nok, til et så høyt hus er må bedet ha en viss bredde for å harmonere med husets proporsjoner. Legg ikke jord helt inntil husveggen, tenk på drenering og fukt. Plant ikke helt inntil veggen, husk at taket lager regnskygge.

   Når det er sagt, ville jeg tenkt meg godt om før jeg etablerte bed rundt alle husets fire vegger. Variasjon over et tema gir en mer spennende og innholdsrik hage. Om det er mulig å få til hos dere ville jeg sett om det var mulig å etablere flere ulike oppholdssteder i hagen, slik at dere kan nyte ulike deler av hagen til ulike tider på dagen og årstider. Tenk gjennom funksjoner og solforhold: Hvor det er morgensol, hvor er det fint å sitte på kvelden? En uteplass bør helst ligge i nærheten av kjøkken eller stue. Det er fint å ha noen steder hvor man kan sitte inntil husveggen og se utover, det er lunt og trygt å sitte med ryggen inntil en vegg. Som et alternativ til bed langs alle veggene, kan dere noen steder etablere frittstående staudebed. Om hagen ikke er stor nok til det, vil et staudebed ut mot tomtegrensen ha samme effekt. Utsikten fra husveggen er forskjellig fra den mot huset. Flere forskjellige steder for opphold, vil gi dere flere ulike opplevelser av hagen og huset.

   La gjerne et tema gå igjen som en rød tråd i hagen. Til en sveitservilla, som har et gammeldags og romantisk utrykk, vil myke og bølgende former passe godt, også langs husets vegger. La gjerne et fargetema gå igjen i blomsterfarger, det blir mer harmonisk. Velg blomsterfarger som står til husfargen, spesielt i bed langs husveggen. Om det ikke er gamle frukttrær i hagen, vil noen frukttrær i en gruppe bidra til å skape en god atmosfære i hagen. Dersom huset har høy grunnmur, som sveitservillaer ofte har, kan dere med fordel velge høye stauder i bedene langs huset, også fordi huset i seg selv har god høyde.

   Angående den store skråningen ville jeg valgt å satse på busker i all hovedsak, men gjerne med noen innslag av stauder nærmest hagen der dere kan nyte utsikten av dem fra uteplassen el. Kombiner gjerne høyere busker med bunndekende busker, klatreplanter og bunndekkende staduer. Tenk sjikt og plant lave planter under de høye buskene. Ved riktig plantevalg og ved å plante tett nok, kan jorden i skråningen dekkes godt i løpet av 2-3 år. Dere må selvfølgelig regne med å legge inne en god lukeinnsats, de første årene, men etter hvert får dere en frodig, vakker og nesten vedlikeholdsfri skråning. Velg busker med blomsterfarger som står til huset og hverandre.

   Lykke til!

   Mvh
   Gunnhild

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar